“De afvalbak in tegen voedselverspilling” De Volkskrant 13 juni 2022

Onze algemeen directeur vertelt deze week in de Volkskrant over voedselverspilling in de AGF branche. Een kleine greep uit het artikel:

“Groothandelaren moeten zich houden aan strenge Europese normen voor voedselveiligheid en daarnaast soms ook nog aan specifieke kwaliteitseisen van supermarkten. Zo moet groente en fruit er esthetisch goed uitzien en nog niet al te rijp zijn. De rijpheid kan op verschillende manieren worden gemeten, vertelt eigenaar van groente- en fruitgroothandel Med Fruit in Amsterdam, Mehdi Haddadi. Dat kan met een drukmeter, of aan de hand van het zoetheidsgehalte voor fruit, of het oliegehalte van avocado’s. “Het is een stressvol beroep hoor”, zegt Haddadi lachend. 

Hij noemt het eerder uitzondering dan regel dat hele ladingen fruit daadwerkelijk worden weggegooid. “Maar soms komt het voor dat fruit te lang is blijven liggen, of dat het transport te lang duurde”, zegt Haddadi. “Dan kan het niet meer een hele week vers in de supermarkt blijven liggen, daar is het dan bij ons al te rijp voor.” Hij verkoopt de ladingen die om die reden worden afgekeurd vaak nog aan markthandelaren, of hij laat voedselbanken wat ophalen.”